Stichting Het Overleg Dutch Law Firm Librarians  
     
Het Overleg

Doorzoek deze site met
   
Home Bijeenkomsten Agenda Publicaties Beroeps informatie Links Prikbord Contact

Verslag sessie Toekomst van de informatievoorziening: de visie van uitgevers

Op dinsdagmiddag 18 januari 2011 organiseerde Het Overleg een sessie over de toekomst van de informatievoorziening. Ten kantore van Holland Van Gijzen werden de ca. 60 deelnemers hartelijk en gastvrij ontvangen.

Het is moeilijk vooruit te kijken in de tijd, vooral waar het de toekomst van de informatievoorziening en informatiebehoefte betreft. Waar staan we over 4 jaar en welke keuzes moeten gemaakt worden met het oog op de ontwikkeling van het informatiemanagement? Het Overleg heeft dan ook de uitgevers Kluwer, het Financieele Dagblad, Kluwer Law International, Berghauser Pont, Sdu en Paris voor deze sessie uitgenodigd om aan de hand van een vooraf opgegeven stelling te schetsen hoe de praktijk er volgens hen over 4 jaar uit zal zien en hoe zij daar in de komende jaren op anticiperen.

Na de opening door Paul Bartelings van Het Overleg nam Martijn van der Kaaij (GO Opleidingen) als dagvoorzitter het stokje over. Aan de hand van diverse “contrasten”, zoals digitalisering, rol van IT, standaarden en duurzame opslag, gaf Martijn een inleiding op het onderwerp.

Vervolgens gaf  EBSCO een presentatie over de toekomst van de informatiespecialist. De Bibliotheek en de rol van informatiespecialist zal een nog verdere transformatie ondergaan.

Na een korte pauze kwamen vervolgens de 6 uitgevers aan het woord. Het was interessant om te zien en te horen dat elke uitgever de stelling om een eigen wijze en met een eigen invulling vorm gaf. Middels presentaties met klinkende namen zoals “the end of publishing”, “be free or fantastic”, “battle of the giants”, “back to the future” werd de stelling met verve opgepakt.

Tijdens een borrel konden de presentaties even “inzinken” waarna onder leiding van de dagvoorzitter een levendige paneldiscussie met de uitgevers en de deelnemers plaats vond. In deze discussie werd dieper ingegaan op de onderwerpen werkprocessen, business- en verdien modellen, auteurs, en contentintegratie. Naar blijkt genoeg stof tot praten. Over de toekomst hadden we zeker nog wel langer met de uitgevers van gedachten willen wisselen. De dag van “vandaag” en “morgen” is goed weer te geven, maar de wens naar een inschatting van de toekomst van “overmorgen” en daarna  houdt ons allen bezig. Iets om verder op te pakken in een vervolgsessie.

De conclusie van de bijeenkomst is dat de toekomst moeilijk te voorspellen is. De juridische uitgevers doen hun best om de snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en social media goed bij te houden en tegelijkertijd te luisteren naar de wensen van de eindgebruikers. Dit heeft geleid tot ontwikkelingen zoals de toepassing van printing on demand en de inzet van webservices. Eén van de discussiepunten blijft hoe de prijsstelling voor digitale producten te bepalen is? Ook de standaardisering van bestandstypen en verwijzingen is zeer lastig.

In informele sfeer was er onder het genot van een drankje en een hapje uitgebreid de gelegenheid om na te praten en te netwerken. We kijken terug op een interessante middag.


 


Wilt u hier ook uw logo met hyperlink naar uw site? Laat het ons weten.

 

   
     

© 2001-2023 Het Overleg