Stichting Het Overleg Dutch Law Firm Librarians  
     
Het Overleg

Doorzoek deze site met
   
Home Bijeenkomsten Agenda Publicaties Beroeps informatie Links Prikbord Contact

BIJEENKOMST 22 MEI 2003

Verslag Bijeenkomst Persoonlijke effectiviteit

22 mei, 9 uur; de ochtendmist hult grote gedeelten van onze hoofdstad nog in nevelen. Verwachtingsvol druppelen de deelnemers binnen. Eén voor één. Nieuwsgierig naar wat de dag hen brengen zal. Plezierig ontvangen door de gastvrijheid van Norton Rose, de ambiance sfeervol en toch zakelijk. Het programma belooft veel. Het thema prikkelt. Persoonlijke effectiviteit; jezelf verder ontwikkelen in de interactie met anderen.

De bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met Holland Consulting Group en Bakker Consult die zich als organisatieadviesbureaus o.a. bezighouden met ontwikkeling van mens en organisatie. Aanwezig zijn Arjan Lautenbach, adviseur Holland Consulting Group en drs. Maaike Bakker, directeur-eigenaar Bakker Consult.

De ochtend start met het theoretisch kader waarin allereerst de verschillende niveaus in communicatie en gedrag worden behandeld. Het betreft:

  • Inhoud          wat wordt er gezegd, wat is de boodschap?
  • Procedure   wat is de opbouw, welke afspraken, fasering kent het gesprek?
  • Proces         hoe verloopt de interactie, hoe gaan we met elkaar om?

Direct wordt duidelijk dat beïnvloeding en effectiviteit voor een groot deel wordt gevoed door alles wat je onderneemt op procesniveau. Door een oefening wordt de kracht van de relatie in een gesprek duidelijk. Door de ander middels oogcontact de relatie te ontzeggen verliest de boodschap haar inhoudelijke kracht, haar structuur en ontstaat er een minder effectieve gesprekssfeer. Het effect is duidelijk. Zonder de relatie, geen effectieve (en geen prettige) interactie. Een uiterst interactieve nabespreking volgde. De stemming zit erin.

Vervolgens wordt het beinvloedingsmodel voor communicatie toegelicht. Duidelijk wordt dat effectief communiceren en beïnvloeden meerdere activiteiten behelst. Deze onderscheiden, en je bewust zijn van de posities die je inneemt: dat is de kern. Stevig opkomen voor je belangen, duidelijk aanwezig op de machtsbalans, een constructieve sfeer bevorderend, terwijl je flexibel omgaat met de procedures. Voortdurend schaken op vier borden. Met veel energie worden de oefeningen uitgevoerd. Kwartjes vallen. Hier en daar een euro. Ieder heeft tenslotte zijn eigen aandachtspunt.

De persoonlijke cases zijn de slagroom op de cake. Simuleren en naspelen waar je zoal in praktijk tegenaan loopt. Mensen stellen zich bijzonder kwetsbaar op. Kennelijk kan dat ook. De sfeer is er naar. Leren, kijken waar je in je persoonlijk functioneren nog ontwikkelmogelijkheden ziet liggen. Experimenteren met gedrag. Zien wat bij je past, ervaren welke effecten je daarmee kunt hebben. Je ziet mensen steeds meer zichzelf worden.

Het rendement van de dag is dan ook aanzienlijk. Als mensen zich met veel energie en plezier openstellen om te leren, zijn de effecten het grootst.

Met het verstrijken van de dag is de mist steeds verder opgetrokken.
Het zicht werd alsmaar helderder.
Op Amsterdam en haar wijken, vanaf het kantoor op de 23e.
En op de eigen effectiviteit.

drs. Arjan Lautenbach
drs. Maaike Bakker


Wilt u hier ook uw logo met hyperlink naar uw site? Laat het ons weten.

 

   
     

© 2001-2022 Het Overleg