Stichting Het Overleg Dutch Law Firm Librarians  
     
Het Overleg

Doorzoek deze site met
   
Home Bijeenkomsten Agenda Publicaties Beroeps informatie Links Prikbord Contact

E-book readers voor advocaten

16 februari 2009
Houthoff Buruma, Rotterdam

Verslag

Op 16 februari jl vond de bijeenkomst getiteld “E-book readers voor advocaten”, plaats bij Houthoff Buruma te Rotterdam. Na een goed verzorgde lunch luisterden de 25 deelnemers aandachtig naar wat de sprekers te vertellen hadden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van het downloaden van boeken of delen daarvan op een apparaat waarmee je kunt lezen. Het werd duidelijk dat het er niet gaat om of deze vorm van informatievoorziening voor juristen er gaat komen maar wanneer. Het was ook opvallend dat de discussie meer over informatie-aspecten en -behoeften ging dan over de drager(hardware, reader) daarvan. Verschillende doelgroepen (zakelijk of particulier) hebben een verschillende informatiebehoefte en dus een verschillende drager nodig.

De bijeenkomst bestond uit drie onderdelen:

1. De verschillende leveranciers van e-book readers en concepten:

  • Het werken met elektronisch papier/ elektronische inkt: lezen en schrijven op de reader
  • Smartphones/PDA’s/pocket PC/Mini PC’s: hoofdzakelijk lezen

2. De verschillende uitgevers van content voor de readers:

  • Uitgevers van juridische titels spelen in op de snelle ontwikkelingen. Niet alleen (rechten) studenten (boeken, wetteksten of alleen bepaalde hoofdstukken uit boeken) worden gezien als een doelgroep maar ook voor advocaten worden momenteel verschillende producten ontwikkeld (bijvoorbeeld wetboeken op maat).

3. Gebruikers van e-book readers:

Hoewel binnen de juridische wereld nog niet noemenswaardig gebruik wordt gemaakt van e-book readers neemt het gebruik in andere sectoren en vooral in de particuliere sector toe. Een aantal voorbeelden passeerden de revue. Bij gemeentelijke en provinciale overheid wordt de e-book reader van i-Rex gebruikt bij Raads- en Statenvergaderingen: je hebt altijd alle stukken bij de hand. Bibliotheken lenen readers uit met de geleende e-books erop. Amazon levert in de US readers voor de kopers van e-books. 

De duurzaamheid is ook ter sprake gekomen. ebookreaders.nl maakt zich hard voor het feit dat papier minder duurzaam is dan het apparaat waarop gelezen kan worden. Verteld is dat de NRC vijf jaar gelezen kan worden op de e-book reader tegen één jaar op papier.

Tijdens de thee- en koffiepauze was er voldoende tijd om de diverse apparaten te proberen. Berghauser Pont had content geleverd zodat de content herkenbaar was.

4. Discussie:

Na de pauze was er een geanimeerde discussie onder leiding van Maarten Bohlken waar argumenten voor en tegen e-book readers werden uitgewisseld. 

5. Conclusies:

  • E-books komen eraan want er is behoefte aan geactualiseerde informatie op maat in een mobiele vorm
  • Op korte termijn komen juridische uitgevers met nieuwe producten / content
  • Er is een duidelijk verschil in leesbaarheid tussen de verschillende readers. Dit hangt vooral af van het type scherm (digital ink is heel duidelijk leesbaar) en het formaat (3,5” tot 10”)
  • Het gaat niet zozeer om de drager van informatie maar wel om de informatievoorziening op maat. Afhankelijk van de informatie behoefte (lezen, schrijven, onderzoek, nieuws) wordt voor een bepaalde drager gekozen.

Wij kunnen terug kijken op een bijzonder geslaagde bijeenkomst die werd afgesloten met een zeer geanimeerde en goed verzorgde borrel.

Presentaties

 

 


Wilt u hier ook uw logo met hyperlink naar uw site? Laat het ons weten.

 

   
     

© 2001-2022 Het Overleg