Stichting Het Overleg Dutch Law Firm Librarians  
     
Het Overleg

Doorzoek deze site met
   
Home Bijeenkomsten Agenda Publicaties Beroeps informatie Links Prikbord Contact

Cursus informatiespecialist en slagkracht; conflicthantering / teamplay 13 oktober 2005

Verslag training 13 oktober 2005
Informatiespecialist & Slagkracht, het verbeteren van de interactie met het eigen team en derden.

Thema: het verbeteren van de interactie met het eigen team en derden
Onder leiding van drs. Maaike Bakker, directeur / eigenaar van Bakker Consult en drs. Arjan Lautenbach, trainer/adviseur.

In het schitterende gebouw en dito zaal bij De Brauw Blackstone Westbroek werd een ieder ontvangen.
Al bij binnenkomst werd door de opstelling van de zaal duidelijk dat het vandaag geen ‘gewone’ training zou gaan worden. De opstelling in twee cirkels in plaats van de gebruikelijke U-vorm of conferentie-opstelling, maakte dat er direct een open en dynamische sfeer ontstond.
Een mooi inzicht om mee te nemen naar de eigen werkplek: op welke wijze draagt mijn werkplek en de fysieke opstelling van mijzelf en anderen in overleggen bij aan onze kracht? Prikkelt het of draagt het bij aan dezelfde routines die we altijd al volgen? Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus verander de opstelling, de ruimte of jouw instelling en de vergaderingen verlopen anders en waarschijnlijk effectiever!

Inzicht in systemen en interactie
We leven ons leven in systemen. Op het werk, in het eigen gezin, de familie, vriendenkring, sportclub, maatschappelijke kringen .. alles waar we iedere dag deel van uitmaken.
In ieder systeem zijn er een drietal pijlers waarop het systeem is gebaseerd:

  1. Binding: ben ik verbonden met het systeem waarin ik mij bevind? Wordt de plaats en waarde van een ieder erkend?
  2. Ordening: wat zijn de onderlinge (machts)verhoudingen?
  3. Balans: is er een balans tussen geven en nemen?

Als er aan deze drie pijlers in balans zijn dan is er sprake van een effectief werkend systeem.
We hebben toen de link gelegd met de eigen praktijk. Allereerst lag de focus op het eigen gedrag in lastige situaties. Wat doe je dan precies en welke keuzes heb je gemaakt? Vervolgens hebben we in groepen via creatieve wegen gekeken naar het gedrag wat bijdraagt aan kracht in lastige situaties en het gedrag wat bijdraagt aan ‘onmacht’ in lastige situaties. De uitkomsten zijn op flips vastgelegd en markeerden de ruimte. Tot slot heeft een ieder zichzelf gepositioneerd in de ruimte om zich bewust te worden van waar je staat in lastige situaties en waar je zou willen staan.

Vervolgens is het interactiemodel de Roos van Leary uitgelegd. De belangrijkste inzichten van het model zijn

  1. ‘tegen-gedrag’ roept ‘tegen-gedrag’ op
  2. ‘samen-gedrag’ roept ‘samen-gedrag’ op
  3. ‘boven-gedrag’ lokt ‘onder-gedrag’ uit. Macht is dus een relatie en bestaat dus bij de gratie dat een ander jou die macht toekent en zich onmachtig gedraagt!

Aan de hand van de oefening Hoog-Laag is in groepjes geoefend met het interactiemodel en de effecten die het gedrag heeft op de ander.

Bewustworden van het eigen gedragspatronen/systemen
Om de interactie met anderen en het eigen team te verbeteren en de persoonlijke slagkracht te vergroten is het belangrijk je bewust te zijn van de eigen gedragspatronen in verschillende situaties.
Aan de hand van het model van Albert Ellis is eerst achterhaald wat je tegen jezelf zegt in lastige situaties. Welke overtuiging of gedachte stuurt dan het eigen gedrag.
De stelling: ‘je bent wie je denkt dat je bent’ maakt dat je je op een bepaalde manier positioneert in groepen en in de interactie met anderen. Verander je denkwijze en het effect is direct zichtbaar en voelbaar!

Vergroten slagkracht: aanbrengen van alternatief repertoire
In de middag hebben we in de Krachtmeting in drietallen de eigen praktijksituaties uitgespeeld. Steeds hebben we gekeken naar wat het eigen repertoire is in lastige situaties en wat je nodig hebt om je kracht in dergelijke situaties te vergroten. Welke krachtbronnen die op de wanden hingen kun je inzetten om jouw persoonlijke slagkracht te vergroten. Tot slot heeft een ieder de inzichten vastgelegd in een actieplan.

Het was een inspirerende en leerzame dag. Wij hebben als trainers genoten van de inzet van een ieder en de uitkomsten van deze dag!

Drs. Arjan Lautenbach
Drs. Maaike Bakker


Wilt u hier ook uw logo met hyperlink naar uw site? Laat het ons weten.

 

   
     

© 2001-2022 Het Overleg